Zeytin, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Yani ekilmez. Delice ya da yabani zeytinde denir. Zeytinyağının diğer adı da çoraldır. Çoral, köylülerin dağlardan zeytini topladıkları, sıkıp ilaç niyetine kullandıkları özel bir yağdır. Delice ise daha verimli hale getirilebilir. Bunun için ıslah edilip aşılanması gerekir. Ardından sativaya yani kültür bitkisine dönüştürülür. Böylelikle verimi arttırılmış olur. Zeytin ağacı, fidandan dikme şeklinde yetiştirilir. Bu ağacın özelliği ise kazık kök yapmamasıdır. Dolayısıyla çabuk yıkılır. Bunun dışında tohumdan özel olarak üretilen zeytin ağaçları vardır. Bu ağaçlar, diğer zeytin ağaçlarından çok farklıdır. Kazık köklüdür ve yerinden sökülmesi çok zordur.
Zeytin ağacı, çok değerli bir ağaçtır. Meyvesinin çekirdeğinden ve etli kısmından, altın sarısı rengindeki yağı ile tekrar üretilebilir. Meyve verebilmesi için ekiminin ardından 5-6 yıl kadar beklenmesi gerekebilir. Ancak bunun için uygun koşullar sağlanması gereklidir. 5-6 yıl sonrasında meyve vermeye başlasa da en verimli zamanları 35-150 yıl arasıdır. 20 yıl geçtikten sonra da verimi artabilir. Ancak zeytin ağacının en verimli ve olgun zamanları, 35 yıl ve sonrasıdır. Uygun koşullarda yüzlerce yıl yaşayabilen bir ağaçtır. Uzun bir ömrü olsa da 150 yıl sonrasında verimi azalır ve yaşlanır.
Zeytin ağacı, her yıl ürün vermez. Bir yıl bol ürün verirken, diğer yıl dinlenir. Yani verimi önceki yıla göre azalır. Bu olaya periyodisite denir. Halk diliyle; var yılı yok yılı olarak adlandırılmaktadır.
Dünya’nın özel ağaçları arasında zeytin ağacı da vardır. Yaklaşık 1000 yıllık ömrü vardır. Bazı araştırmalara göre 3000 yaşına zeytin ağaçları bulunmaktadır. Zeytin ağaçlarının bu kadar uzun ömürlü olmasının sebebi, yapraklarında bulunan oleuropein maddesidir. Bu madde sayesinde zeytin ağaçları, hastalık ve diğer kötü olaylardan korunmuş olur. Bunun dışında yaprakların yapısında bulunan kalsiyum elenolatem maddesi de bakteri mantar ve zararlı virüslerden zeytin ağacını korur.
Zeytin Ağaçları Nerelerde Yaşar?
Rakımı düşük yerler, zeytin ağaçları için uygun yerlerdir. Zeytin tarımı, denizden 1000 metre yükseklikteki yerlerde yapılabilir. Türkiye’de 800 ile 1000 metre arasında değişmektedir. Zeytin yetiştirebilme için kışları ılıman, yazları ise sıcak iklimler olması gerekir. Zeytin ağaçları susuzluğu dayanamaz. Suyu çok sever.
Detaylı Bilgi ; https://www.gemlikzeytini.xyz/zeytin-agacinin-yasam-hikayesi.html
Cevapla